IS DE KLEDINGBAK GEEN OPLOSSING?

De lineaire economie is een systeem van "take, make and waste". We onttrekken grondstoffen om kleding van te maken, maar we doen niks met de materialen aan het eind van de product levenscyclus. Vandaar die enorme kleding afvalberg!
Er bestaan natuurlijk kledingbakken waar mensen netjes hun kleding in kunnen deponeren. Dat lijkt misschien een goede oplossing. Maar er zijn allerlei redenen waarom veel ingezamelde kleding uit de kledingbakken toch wordt verbrand of gedumpt op stortplaatsen. 

Zo is heel veel kleding van slechte kwaliteit en niet geschikt voor recycling. De meeste kleding is dus niet “designed for circularity”. En slechts een heel klein deel van de ingezameld kleding is nog geschikt voor verkoop in 2e hands winkels in West Europa. 
Uit onderzoek blijkt dat veel ingezamelde kleding wordt 'verkocht' aan arme landen. Maar daar wordt het vaak gestort in rivieren of op stranden of komt terecht op illegale stortplaatsen waar het illegaal wordt verbrand.
Helaas is de kledingbak dus niet per definitie een goede oplossing. Alleen door het ontwerp proces aan te passen aan circulariteit en door beter inzamelen van hoogwaardige materialen kunnen we de mode circulair maken. Met alleen alles in de textielbak gooien, lukt dat niet.

De mode zelf opnieuw uitvinden. 
New Optimist bouwt aan een nieuw systeem voor de mode: lokaal, sociaal en circulair. Onderdeel daarvan is dat New Optimist alle kleding terug wil nemen voor recycling. We hebben het immers niet voor niks ontworpen voor circulariteit. Door de QR codes en de blockchain technologie, kan je de de circulaire route van je kledingstuk helemaal volgen. Voortaan weet je zeker dát je kleding weer een volgend leven heeft gekregen als tweedehands kledingstuk of door recycling in nieuwe garens.