YES statiegeld, NO textile waste
De kleding afvalberg groeit snel, met miljoenen tonnen textielafval die jaarlijks worden weggegooid. Dit wordt verergerd door systemische problemen in de kledingindustrie. De snelle modecyclus en goedkope massaproductie, leiden tot overconsumptie en uitbuiting van arbeiders.
New Optimist biedt een systeem oplossing. Een paradigm change naar circulaire, lokale productie, om zo deze problemen bij de wortel aan te pakken.
Rewind…
Toen wij, Nelleke en Xander, New Optimist oprichtten was de ambitie duidelijk: een modeonderneming bouwen waar “alles” klopt.
Want waarom zou je in 2020 nog een bedrijf beginnen waar kleding gemaakt wordt door mensen die minder verdienen dan je zelf redelijk vindt? Of kleding ver weg en achter gesloten deuren laten maken? Lokaal, sociaal en circulair is sinds dag 1 het mantra van New Optimist. De pilaren waarop we op fundamenteel andere wijze een modebedrijf bouwen.
Circulariteit
En als je echt binnen de lijntjes kleurt in een modebedrijf waar alles klopt, dan zijn de producten die worden gemaakt geschikt voor de circulaire economy.
De Ellen Macarthur foundation gaf ons richting: alle New Optimist kleding is vanaf de start gemaakt volgens circulaire design en productie principes van deze circulaire denktank. Dat betekent dat New Optimist kleding maakt met zo min mogelijk vervuiling en verspilling. We ontwerpen het dus op zo’n manier dat het lang meegaat, maar ook netjes en op hoge kwaliteit te recyclen is (als het kledingstuk echt niet meer bruikbaar is).
Maar dan ben je er nog niet!
Een circulair modebedrijf bouwen heeft meer voeten in de aarde. New Optimist zet de revolutionaire stap naar statiegeld op kleding.
Door dit digitale system haalt New optimist de kleding bij het end of life weer terug en dat geeft jou als consument 100% zekerheid dat jouw circulair ontworpen kledingstuk, ook echt gerecyled wordt wanneer het niet meer bruikbaar is.
YES statiegeld, NO textile waste
Vanaf deze herfst heb jij dus de touwtjes in handen om te zorgen dat jouw favoriete kledingstuk uiteindelijk weer onderdeel wordt van de mode-circle of life. Kleding hoeft nooit meer te eindigen als afval. En zo zie jij dat toch ook graag?
Binnenkort ga je nog veel meer horen over hoe statiegeld in zijn werk gaat. Stay tuned!